sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Rakkaudesta pukudraamaan

Tämä on tämmöinen miksi katson pukudraamoja ja mistä elementeistä niissä tykkään-blogaus. 

Kaikki alkoi BBC:n tuottamalla Ylpeys ja ennakkoluulo-minisarjalla. Pukuhistoria ja pukudraamat on toki kiinnostaneet aiemminkin mutta tästä lähti aktiivisen pukudraaman seurailun aika. Jane Austen filmatisoinneista oon nähnyt myös:  Järki ja tunteet, Kasvattitytön tarina, Emma, Viisasteleva sydän, Neito vanhassa linnassa. 
Pitääkin katsella nämä taas uudestaan joskus ja kirjoitella jokaisesta jotakin tänne :).

Miljöö
Kun nykyleffoissa ja sarjoissa ollaan lähinnä nykyajassa ja moderneissa lavastuksissa valkosine seinineen, huomaa kaipaavansa jotakin muuta. Kartanot, linnat, vanhat puutalot kirjavine tapetteineen ja kauniine jokimaisemineen on jotain hyvin rentouttavaa. Ylväiden neitojen ei tarvitse edes olla kodin siivouspartio vaan sitä varten on palvelustytöt. Eikä kauniit mekot tahriudu puutarhatöissä kun on osaava puutarhuri palveluksessa. Illalla nautitaan takkatulen lämmöstä ja keskustellaan perheen kesken omista tekemisistä ja juoruista.

Vaatetus
Vaatteet on toisena listassani koska kertoi tarina mistä vain aikakaudesta sarja tai leffa, vaatteet on aina olleet ilo silmälle. Empire, Victorian, Rokokoo, Biedermeier, Edwardian, lista on loputon mutta nämä viisi on suosikkejani. Erityisesti Victoriaaninen aika ja bustle asut. Hauskaa on myös koittaa laittaa asuja mieleen ja bongailla niitä samoja muista sarjoista ja leffoista. 

Tavat
Kohteliaisuus, ystävällisyys ja kiireettömyys on vähän unohdettua nykymaailmassa. Kaikilla on kiire, itsekkyys on useimmilla ensin mielessä ja jopa lapset on leluhyllyllä nykyään vaativia, kaverille ollaan ostamassa synttärilahjaa mutta mitä minä saan? Nykyihminen saisi olla vähemmän itsekäs. Pukudraamoissa ollaan kohteliaita, tervehditään, esitellään kaveri muille kavereille, ollan kiinnostuneita muiden mielipiteistä ja erimielisyyksistä keskustellaan sivistyneesti molempien kannat huomioon ottaen. Jos joku käyttäytyi huonosti, siitä huomautti lähin ihminen huomaamatta hiljaa. Muita kehuttiin, varsinkin jos oli musikaalinen niin monesti pyydetään soittamaan jotakin. Pukudraamoissa on toki eri säätyjä mutta vähempiarvoisia ei hienot ladyt ja herrat väheksy. Paitsi jos on kyse avioliitosta.

Harrastukset
Hienon ladyn ei tarvitse työskennellä. Harrastukset kuitenkin tuo päiviin rutiinia. Pienet ja isot käsityöt, soittimen soittaminen, kirjan lukeminen, päiväkävely, ratsastaminen, piirtäminen ja maalaaminen. Kaikki oikein mukavia ja rauhallisia harrastuksia. Tykkään kun näytetään miten tarinan päähahmo mielellään ristipistoilee uutta tyynyliinaa tai muuta. Silloin ei ostettu kaikkea valmiina. Ite tykkään kanssa näpertää käsin kaikenlaista ja mielenkiinnolla seuraan mitä ladyt on saamassa aikaan. Harrastamisen näyttäminen pukudraamoissa on myös katsojalle mielenkiintoista, sais näkyä enemmän. 

Astiat
Aatelisilla ja hienostoväellä on monia astiastoja. Mulle pukudraamat on opettanut että arjessakin astiat saa olla kauniita. Mulla onkin käytössä keraaminen sinivalkoinen maisema-astiasto. Niistä onkin hauskempi syödä kuin jostain sieluttomista Teema-sarjan astioista. Voisin julkaista kuvia astioista joita käytän arjessa. Vaikka osassa onkin säröjä.

Hevoset
Kun ratsastajalla on viitta tai muuten hevosen päälle laskeutuva asu, näky on kuin sadusta. Myös kaikenlaiset vaunut ja kiesit on hieno näky. Aina kun kuulee kavioiden kopsetta, se jotenkin kohottaa vielä enemmän fiiliksiä. Hassua mutta niin se on.

Fiilistelytee: Forsman - Keisarin Helmi. Valkoinen tee, inkivääri ja 2 siivua tuoretta inkivääriä. Hunaja.

1 kommentti:

  1. Minä en ole uskaltanut kauhesti katsella noita BBC.n Austen-draamoja. Olen ihan lääpälläni Austenin kirjalliseen tuotantoon ja pelkään aina että joku tärkeä pikkujuttu olisi jäänyt pois. Ylpeyden ja Ennakkoluulon olen nähnyt eikä se huono ollut. Ongelma on varmaan siinä ettei sitä kirjan tunnelmaa voi filmata. Pitäisi ehkä katsella rohkeasti muutkin?
    Hevosia minäkin aina pukusarjoissa väijyn. Sitten tulen pahalle tuulelle jos ne ovat väärää rotua tai varusteissa on joku nykyaikaisúus mikä pilaa kokonaisuuden. Mutta jollei ole, niin hevoskohtaukset ovat aina parhaita. Eteenkin jos mukana on hienot vaunut. salainen haaveeni on saada omille hevosilleni oikein korkeat ajelurattaat. Sitten hankkisin itselleni hatun jossa on huivi kiinni ja sen sävyyn sopivat hansikkaat. Nykyään ajelen koppakärryillä pukinnahkaiset rukkaet kourassa ja kypärä päässä. Siitä on eleganssi kaukana. huokaus.

    VastaaPoista