tiistai 26. joulukuuta 2017

Näin mulla on varaa lolitatyyliin

Ensiksikin, lolita on kallis harrastus. Sillon kun tyylistä kiinnostuin ensimmäisen kerran 2006, useimmat teki vaatteensa itse ja ohjeena oli käyttää 10 metriä pitsiä mekkoihin. Ja jos oli onnekas, saattoi lempimekkonsa saada välittäjän kautta hankittua kalliilla kun japanilaiset merkit eivät myyneet ulkomaille. Tyyli sillon tuntui liian vaivalloiselta ja jatkoin romanttisen goottityylini kanssa.

Onneksi nykyään on helpompaa. Japanilaisten kalliimpien brändien lisäksi on halvempia taobao brändejä. Tietysti kalliimmat japanilaiset brändit tekee laadukkaammista materiaaleista mutta kiinalaiset taobao brändit on silti laadukkaampia kuin tavallisten ihmisten trendivaatteiden laatu.

Laatikossa sulassa sovussa japani brändiä, taobao brändiä ja vähän replicaa.

Koska ite oon köyhä eläkeläinen (Asperger ja Dysfasia rajottaa liikaa) ja rahaa on alle köyhyysrajan käytettävissä, valitsen taobao brändit. Tarpeeksi hyvää laatua omalle kukkarolle ja varsinkin kun aloitin harrastusta, oli vaikeuksia coordata hyvin kun ei vaan voinut ostaa tarvittavia osia kaupoista heti. Mulla oli ensin varaa vain ostaa halpa op (onepiece) ja ei alushametta. Seuraava ostoni olikin sitten alushameen ostaminen ja ostin alennetulla hinnalla hameen. Ne tuli sitten yhdisteltyä kaapissa oleviin vaatteisiin ja muutamaan halpaan kirpputoripaitaan. 

Mun eka coordi vuodelta 2014, huhtikuu. Omasta mielestäni ihan hieno. Tuuli nostaa helmoja. Ja sain ihan hyviä kommentteja miten voin parantaa asua. Ei tullut oloa että olisin epätervetullut yhteisöön. Suomalainen lolitaskene on oikeen ystävällistä ja ei ole kaduttanut että aloitin lolitaan pukeutumisen. Vaikka se vähän harmitutti ensimmäisenä vuotena kun olisi halunnut nopeammin kasvattaa vaatekaappia mutta se oli toisaalta myös tervetullut tuumaustauko. Mitkä tyylit sitä lopulta tulisi haalittua vaatekaappiin kun kaikki asusteet yms ei sovi kaikkiin tyyleihin.

Mistä tykkään: Todella vaikea koska kaikissa eri lolitan substyleissä on hienoja mekkoja ja hameita. Suosittelen aloittamaan ensin yhdellä perustyylillä kuten sweet, gothic tai classic. Classic on nyt muodissa mutta muodosta tyylisi mistä itse tykkäät, kaikkia alatyylejä myydään kuitenkin samaan aikaan. 

Paljon on rahaa: Jos 50e on sulle tosi iso summa, kokeile jos ebaysta löytyisi joku edullinen mekko. Joitakin halpoja taobao brändejä löytyy ebaystakin mutta suurin todennäköisyys on kuitenkin että löytyy kopio. 

Tämä mekko on juurikin ebaysta. Maksoin siitä noin 30e. Laatu on huonompi kuin Magic tea partylla, infantalla tai surface spellillä (taobao) mutta jos haluaa kokeilla lolitatyyliä edullisesti niin tämänlaisia vaihtoehtoja on.

Tämännäköisen mekon voi saada noin 60e hintaan. Suosittelen tämänhintaisia. Kangas on niinsanottu kangaskauppa kangasta ja kaksi taobao brändiä on tehnyt tästä omat versionsa, Infanta ja Magic Tea Party, omani on infantalta. Päässä oleva panta kuuluu settiin ja paita kirpputorilta, coordi näyttää kalliilta mutta onkin edullinen :).

Tämännäköinen setti maksoi 90e ja onkin tämänhetkisistä kallein minkä olen ostanut. Magic Tea Party - Raven and writing desk. Jos kankaan laatu on tärkein ominaisuus, siihen kannattaa panostaa. Tässä mekossa on hyvää ei liian ohutta puuvillaa ja painoakin on. Helteellä tässä voisi tulla kuuma mutta tykkään että kaapista löytyy lämpimämpääkin vaatetta ja puuvilla hengittää, tekokuitu ei. 

Missä voi loleilla?: Ihan missä vaan. Ite laitan ruokakauppaankin lolitaa päälle, välillä prameilevammin mutta yleensä casuaalemmin. Mun mielestä on sääli jos vaatteet vaan on henkareissa kaapissa ja kuitenkin maksavat ihan mukavasti. Mutta jos tykkää pukeutua vain tapahtumiin niin suosittelen panostamaan vaatteisiin ebayta enemmän ettei iske alemmuuskompleksi. Tykkään että omassa vaatekaapissani on edullisiakin vaatteita että jos vaikka käy ravintolassa ja saa sotkua päällensä niin uskaltaa laittaa konepesuun surutta. Kaikki vaatteet ei ole niin helposti pestäviä, osa vaatii käsinpesua.

Tyyli on ihana mutta ei mulla ole ikinä varaa: Asumistuki mukaan laskettuna saan 950e kuussa. Atoopikkona menee paljon rahaa rasvoihin, mulla on lemmikkejä jotka syö riistohintaisia sirkkoja mutta onneksi on jauhomatofarmi pystyssä mutta sekin vaatii välillä täydennystä eläinkaupasta( Leopardigekot ja sammakko syö). Omasta mielestäni mulle jää silti ihan kivasti ylimääräistä koska en polta tai ryyppää. Kävelen mielummin kuin käytän julkistakaan liikennettä. Teen suurimmaksi osaksi ruuan itse. Pystyn ostamaan säästämättä 60e mekon. Mutta en osta uusia mekkoja kovin usein.

Arkiruoka: Mun ruokavalio koostuu yksinkertaisesta pohjasta josta en tingi. 

Aamupala: 2 kokonaista reissumiestä eli yhteensä 4 puolikasta ja päälle oivariinia. Ei maistu kuivalta kun paahtaa ja antaa voin sulaa leipään.

Lämmin ruoka: Teen ruuat kahdelle kahdeksi päiväksi. Yleensä 1,5 kiloa perunoita ja liha/kasvisliemikuutio. Lisukkeeksi nakkeja, jauhelihaa tai siskonmakkaraa. Keiton tai mössön muodossa. 

Tää on siis ultimaattinen näillä selviät ilman nälkää mutta halvasti, ruokavalio. Aloittaessani mulla oli noin 15kiloa enemmän ja harmittelin kun olin aasia XL koossa, nyt voin ostaa aasia M kokoa. Kun mietin voinko ostaa jotain uutta, rahat pitää riittää näihin aineksiin. Säästää voi vielä lisää jos vaihtaa perunan makarooniin. Tää sopii mulle mutta tiedostan itsekin että kasvikset puuttuu. Yleensä jos kasviksia ostan niin porkkanaa ja kurkkua tarttuu mukaan, hedelmistä banaania. Niiden ostaminen ei kallista ole mutta unohtuvat useimmiten kauppaan :D.

Suunnittelu: Kun suunnittelee itselleen budjetin, voi siitä laskea kauan menee säästää johonkin haluamaansa asiaan. Kärsivällisyyttä tarvitaan jos asun säästämiseen menee 1-3 kuukautta. Ite löysin yhden tosi ihanan mekon joka maksaa 110-130e käytettynä. Se ollut myynnissä kyllä useasti mutta kertamaksuna iso summa. Siksi oon joka kuussa jolloin ei oo sähkölaskua, koittanu säästää että saisin sen ostettua seuraavan kerran kun näkyy oikee koko myynnissä. Nyt meni vaan suunnitelmat hetkeksi uusiksi kun tuli ostettua yksi 60e mekko mutta tavoite on ostaa unelmamekko loppukeväästä.

Oli pakko sortua: Infanta - Antique dress shop.

2 kommenttia:

  1. Kivalta näyttää toi uusi mekko. Printti on ihana. Sulla on kauniita asukokonaisuuksia niin kiva tietää että nätisti voi pukeutua ilman että tili itkee verta ympäri vuoden. Mulla on pari ostettua lolimekkoa ja loput on itsetehtyjä (ja vähä sen näköisiäkin. En ole hyvä ompelija). Mistä kaupoista olet ostanut lolita vaatteita?

    VastaaPoista
  2. Juu, edullisuus on hyvästä. Sitten kun on useempi mekko niin voi jo panostaa :). Ajattelin tehdä itse myös mekkoja. Muutama Gothic Lolita Bible löytyy kotoa jossa kivoja kaavoja. Tarvitsee vaan hoardata paljon pitsejä :D.

    Oon ostanut Käytettynä facebookin lolita myyntiryhmistä (esimerkiksi bodylinen mekko 25e, babyn hame 50e), taobao välittäjältä (my lolita dress) tai tilannut itse taobaosta shopping servicen kautta (taobaoring). Glitzywonderlandistakin kattonut kun sieltä ei tule postikuluja, mutta eka tilaus ei mennyt suunnitelmien mukaan mutta jatkossa katselen varmaan asusteita kuten paitoja sieltä.

    VastaaPoista